ANTARA LAPAN (8) FAEDAH YANG ANDA DAPAT – JIKA MEMBAWA ANAK-ANAK BERCUTI KE PANTAI, PULAU ATAU LAUT. Jom ‘Madam Aur’ kongsikan kebaikannya..

1. Pantai bagaikan PADANG PERMAINAN YANG BESAR
–> pesisiran pantai dan lautan terbentang adalah zon untuk anak-anak anda bina istana pasir, main layang-layang, mengumpul cengkerang. Ingat !! SIFAT KANAK-KANAK SUKA MENEROKA. biarkan mereka buat ‘self-research

aktiviti berkarang semasa air laut surut : antara yang di temui, batu karang, siput & cengkerang, tapak sulaiman dan ikan-ikan kecil

2. MASA UNTUK BELAJAR ILMU SAINS HAIWAN
–> di pantai anak anda mungkin boleh berjumpa ketam, umang-umang, burung raja laut, burung helang. Jika mereka buat aktiviti snorkeling, mereka akan belajar pula tentang keindahan batu karang dan warna-warni ikan di dalam laut. Selitkan kepentingan menjaga alam sekitar untuk keharmonian kehidupan manusia, haiwan dan tumbuhan.

kanak-kanak yang selalu di dedahkan dengan alam semulajadi akan lebih berdikari dan berkeyakinan

3. ANAK-ANAK AKAN BANGGA DAPAT HIDANGAN IKAN HASIL PANCING AYAH/IBU MEREKA SENDIRI. 
–> ibu dan ayah boleh buat aktiviti memancing di tepi pantai. Tahukah anda ? anak-anak anda akan berasa bangga dan ingat sampai bila-bila jika mereka dihidangkan ikan yang berjaya di pancing sendiri oleh ayah mereka. Pasti mereka berasa puas apabila hasil tangan ayah berada di meja makan.

masa bersama : masa yang paling berharga

4. ANAK AKAN BELAJAR ILMU ALAM SEMULA JADI SECARA PRAKTIKAL. 
–> dengan menerokai laut, mereka belajar tentang tumbuh-tumbahan, cuaca, simbiosis rantaian makanan dan makhluk-makhluk yang tinggal di pantai. Ilmu itu bukan sahaja di buku OK.. praktisnya di sini…

5. TINGKATKAN ILMU MATEMATIK ANAK-ANAK ANDA
–> Kumpul kulit kerang atau batu-batu kecil dan pinta anak anda kira. Boleh uji proses tambah dan tolak, atau buat teka-teki matematik dengan gunakan benda yang ada disekeliling pantai sebagai bantuan alat mengajar.

6. AKTIVITI BERSAMA –JOGGING, TREKKING & YOGA, ‘STAR GAZING’, WATCHING SUNSET
–> Selain mandi pantai, anda boleh bawa anak anda berjogging di pantai, yoga, trekking dan hiking. Waktu senja biarkan mereka menghargai kecantikan matahri terbenam.. dan bila waktu malam.. biarkan mereka berbaring di pantai sambal melihat bintang-bintang di langit.. Ibu dan ayah ceritakanlah tentang bintang, buruj, galaksi, kisah putaran bumi dan bulan.. Aaah..pasti seronok dan tambah ilmu.

gambar star gazing yang di rakam pada jam 4.00 pagi – gambar ihsan tetamu kami (Cik Syuhada)

7. PASTI ANAK ANDA AKAN LUPAKAN GADGET DAN MAINAN ‘HANDPHONE GAMES’ DENGAN AJAK MEREKA BERMAIN PERMAINAN TRADISIONAL 
–> kesibukan bekerja menyebabkan kita kerap memberikan anak-anak gajet, supaya masa anak-anak terisi, walhal kita tahu ia memang memudaratkan. Tinggalkan teknologi sebentar, luangkan masa bersama mereka dengan bermain ting-ting, galah panjang, konda-kondi atau kejar-kejar di pantai…

8. BUAT AKTIVITI MENCARI HARTA KARUN
–> bawa syiling atau apa-apa objek dan sembunyikan ia di dalam pasir dan sekitar kawasan anda. Biar anak-anak anda meneroka dan bersaing mencari harta karun.

‘Bonding Time’ antara ibu, ayah dan anak-anak.

Jemput share artikel olahan daripada Madam Aur ini Dipersilakan share.. tapi elakkan copy paste ye đź™‚

P/S : HANYA TIGA PERKARA UTAMA YANG ANAK-ANAK MAHU DARIPADA KITA –

  • MASA DAN PERHATIAN KITA
  • PENGHARGAAN
  • KASIH SAYANG
seronok anak-anak dapat bereksplorasi dan berkongsi kehidupan dengan alam

Jadi sekiranya korang mencari destinasi sempurna untuk percutian keluarga, saya memang selalu cadangkan Pulau Aur sebagai destinasi. Pulau adalah tempat yang indah dan unik sesuai untuk semua peringkat umur. Bunyi ombak adalah muzik yang paling menenangkan… Sebukang Bay Resort menawarkan resort mesra famili, padat dengan aktiviti dan harga yang berpatutan.

Hubungi kami untuk percutian keluarga anda. Pakej Pulau Aur dan Pulau Dayang ada kami tawarkan. Boleh click direct link di bawah untuk tahu pakej percutian yang kami tawarkan :

–> www.wasap.my/60197391284/pakejpulauaur
–> 
www.wasap.my/60197300815/pakejpulauaur
–> 
www.wasap.my/60197396698/pakejpulauaur
–> 
www.wasap.my/60197559902/pakejpulauaur

Terima kasih, 
-Madam Aur-
Sebukang Bay Resort
Pulau Aur Mersing Joho
r

PAKEJ PERCUTIAN BAGI TAHUN 2018 – 3 HARI 2 MALAM KE PULAU AUR, MERSING JOHOR

Pulau Aur ini sememangnya terkenal dengan kecantikan dan keaslian semula jadinya. Sebagai pulau yang paling jauh dalam Semenanjung Malaysia , ia menjanjikan panorama  dan suasana desa yang tak mungkin anda dapat di tempat lain. Staf di resort dan penduduk pulau mengamalkan ‘simple life’ malah  lebih selesa berkaki ayam dan berbual santai bersama pengunjung seperti keluarga. Sebab itulah, ramai guest kami lepas pulang bercuti jadi kawan baik pula..

 

Untuk makluman semua, jika korang nak cari 5 star hotel, di sini bukan tempatnya Okey.. tapi apa yang ada disini lebih daripada itu. Konsep kami lebih kepada kekeluargaan dan ‘back to basic life’. Di sini anda takkan jumpa motorsikal waima kereta. Line telefon yang ada cume Maxis 3g sahaja taw…. So kepada yang mencari tempat untuk berehat dan nak ‘release tension’, Sebukang  Bay Resort , Pulau Aur memang pilihan yang ideal.

 

Jom tengok cover story resort kami di New strait  Time

 https://www.nst.com.my/lifestyle/jom/2018/04/356182/go-hidden-gems-pulau-aur

 

Okeh lah, Madam Aur nak kongsi antara pakej yang paling glamer orang ambil semasa bercuti disini . Jom ‘check it out’.

 

APA ITU PAKEJ PERCUTIAN  INKLUSIF?

 

Pakej inklusif ini bermaksud ‘ALL-INCLUDED’So, Pakej 3 Hari 2 malam ini memang dah lengkap segala keperluan dan aktiviti yang diperlukan anda semasa datang bercuti ke Pulau Aur.

 

Dengan ambil pakej inklusif 3 Hari 2 Malam, apa yang anda akan dapat: 

 

  • – Servis Bot Transfer  – (Mersing – Pulau Aur – Mersing). Untuk makluman semua, kebiasaannya perjalanan menggunakan High speed Boat memakan masa 1.5 jam – 2 jam perjalanan.
  • – Penginapan Chalet – (bilik kipas sahaja ya , tapi kalau nak lebih sejuk kami menyediakan khidmat sewaan air cooler).  So far, angin pantai dah cukup mendamaikan.  Bilik air pula memang da attach/inside room.
  • – Makanan dan Minuman – (ini termasuklah 2x sarapan pagi, 2x makan tengah hari, 2x minum petang, 1x makan malam, 1x BBQ dinner). Untuk air minuman dan air masak panas untuk bancuh kopi/teh adalah ‘free flow all the time’. Anda boleh bancuh sendiri air kopi/teh bila anda mahu.
  • – Peralatan Snorkeling – termasuklah life vest, snorkel dan mask. Kita ada sediakan perkhidmatan sewaan bagi fin/kaki itik (RM 20 sahaja untuk 3H2M)
  • – Guide Hensem dan baik hati – untuk aktiviti island trekking, hiking dan boat snorkeling akan ada guide untuk anda berkongsi cerita dan jadi abam sado untuk menjaga korang.

 

 

 

 

Antara aktiviti yang dah termasuk juga dalam pakej 3H2M ini adalah: 

 

  1. # Tanpa had: snorkeling pantai di depan resort (Teluk Sebukang, Pulau Aur)
  2. # Trip boat snorkeling berserta guide – 2 atau 3 tempat (antaranya di Pulau Lang, Teluk Meriam, dan Teluk Pahanan)
  3. # 45 minit trip Island trekking daripada resort ke Teluk Berhala
  4. # Hiking + snorkeling trip ke Pulau Dayang (untuk hiking trip ke Puncak Letak Semalu, Pulau Dayang selalunya pendakian  ambil masa dalam 30 minit, tapi view yang akan di hidangkan memang sangat memukau. Ini antara aktiviti yang perlu anda buat jika sampai di Pulau Aur/Pulau Dayang)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


AKTIVITI LAIN YANG DI KENAKAN CAJ TAMBAHAN:

  • -> Tempahan bot pancing di unjam/ 2 batu nautika daripada pantai)
  • -> Mendaki ke Batu Cina di Teluk Berhala.
  • -> ‘Round-island’ menggunakan bot.
  • -> Trip mendaki ke Dusun Durian + Bufet Durian (bergantung kepada musim)

 

KADAR HARGA PAKEJ 3 HARI 2 MALAM BAGI TAHUN 2018

Sebenarnya, pakej yang dan harga yang kami tawarkan sangat berbaloi dan mungkin anda tak kan jumpa harga serendah ini di Pulau Aur. Malahan sebenarnya pakej kami ini sudah termasuk, harga tiket bot pergi balik yang sebenarnya kos bot adalah RM 210 seorang taw…

 

Anda mesti pelik kenapa, harga tiket bot ke Pulau Aur agak mahal? kan… Ini disebabkan kos minyak bot dan lokasi pulau yang paling jauh dalam semenanjung.

 

So.. harga pakej korang untuk 3 hari 2 malam, cuma lah RM 274 sahaja (bagi dewasa)  termasuk penginapan, makan, peralatan snorkeling dan segala aktiviti. Jadi jangan lepaskan peluang untuk dapatkan harga pakej percutian serendah ini.

Ini harga pakej kita bagi tahun 2018..

 

 

 

 

MAKLUMAN BERKENAAN JUMLAH HAD TEMPAHAN:

Untuk makluman semua, buat masa ini, public speed boat untuk ke Pulau Aur hanya ada pada hari jumaat dan ahad sahaja.Jadi bagi tempahan percutiaan pada hari jumaat-ahad boleh sahaja di buat. Namun, bagi tempahan untuk percutiaan pada hari ‘weekdays’, perlu minimum 7 orang guest atau sekiranya kurang boleh cross-check dengan kami untuk combine/join trip dengan guest lain.

 

Jumlah minimum tetamu untuk membuat tempahan
Jumaat – ahad : tiada had minimum
Isnin – khamis : tempahan minimum 7 orang

 

 

DEPOSIT UNTUK MEMBUAT TEMPAHAN/BOOKING: 
Untuk tempahan pakej percutian,  kami hanya mengambil Deposit RM100 sahaja seorang untuk tempahan dan baki bayaran boleh dibuat dengan bayaran penuh ke akaun pihak resort atau bayaran secara tunai semasa ‘check-in’ di resort kelak.

 

Peringatan Mesra:

  • >>  tiada caj dikenakan jika ingin meminda tarikh percutian namun perlu maklumkan 2 minggu lebih awal dari tarikh percutian.
  • >> Bagi pembatalan percutian, caj RM 50 di kenakan di tolak daripada deposit anda.  Namun, jika pembatalan dibuat kurang dari tempoh 2 minggu sebelum tarikh perjalanan, tiada refund  ye untuk deposit.
  • >> Baki bayaran penuh boleh dibuat 1 minggu sebelum trip atau secara tunai di resort pada hari pertama trip.

 

UNTUK TEMPAHAN/PERTANYAAN SILA HUBUNGI:

Telefon/Whatsapp :

# WE Chat ID: Sebukangbayresort

 

Ok. untuk hari ini, itu sahaja sari Madam Aur. Terima kasih sudi baca post daripada Madam. Hari ini Madam share sikit gambar pic Madam, takut ada yang yang rindu ke,,, hehehehe

“LET’S GET BACK TO NATURE, LIFE IS WONDERFUL”

TRIP GIRLS meet BOYS at SEBUKANG BAY RESORT, PULAU AUR

Yeaaah,,, finally monsoon season was end..

Madam feel glad, we back for operation after 3 month ++ break due to monsoon season.

First trip for 2018

–> 2 Mac -4 Mac 2018 (Group Miss Ain and Mr Hisham)

They do booking our resort since last year. (sure excited to have vacation to our resort yaah?)

Here, ‘Madam Aur’ share their photo during 3 days 2 night (Actually shared by our crew at Pulau Aur),  holiday at our resort. Hope they enjoyed with our family hospitality services may make them feel just like back to their ‘kampong’.. hahaha

 

Group Mr Hisham, get ready to jump into the ferry speed boat

Group Ms Ain from Kuala Lumpur. All cool lady traveler. Salute!!

They depart from Mersing jetty around 9.00 am by used Bluewater Ferry Speed Boat. Journey may take them 2 hours high speed boat trip from Mersing to Pulau Aur.

Bluewater High-Speed Boat Transportation. You may check boat schedule with Shiema Riesa Enterprise at Counter Jetty Mersing

 

Here, they come… lets holiday…

Snorkeling mood on….

you look beauty even under the sun..

group of boys

Miss.. please hold this rope.. so you may feel more safety,, hahahaa

 

Then, hiking trip to Pulau Dayang

Nah… Pulau Dayang also one of destination by joined this holiday package. By hiking in 30 minutes journey you will paid by extravaganza stunning view.

Ms Ain and her BFF

Wah.. after spend 3 days together.. they getting closer, event didn’t know each other before.. 🙂

Just hiking 30 minutes.. then this view pay everything

 

TIME TO SAY GOOD BYE

‘Madam Aur’ hope you guys gave a great holiday with us. We so lucky to have you in our small family resort. hope you guys will be back OK..

Last day before checking out. Photo with Sebukang Bay Resort family

Photo with giant clam shells and Sebukang bay Resort crew. Bye-Bye… If you miss us.. u know how to back right?? hahaha.. Take care

 

THANKS FOR THE REVIEW..

Thanks for the review.. we hope we had give maximum good service to all our beloved guest 🙂

Gonna miss u.. Take Care

 

Hugs and regards,

By Madam Aur

 

SPINNING GASING … LOCAL ‘AUR ISLANDER’ TRADITIONAL GAMES

(Credit Video source to : Sinar TV for coverage video ‘Gasing Pulau Aur’)

Gasing or Top Spinning…

One of local community games in Pulau Aur, Mersing Johor during their ‘leisure-time’ and monsoon season is playing ‘Gasing Warisan‘ or traditional top spinning. Gasing is one of Malaysian traditional games, which is played in groups and the players either compete individually or by team. Culture and traditional  games also a part of tourism and usually attract tourists who are interested in understanding local culture, heritage and history.

‘Gasing Warisan Pulau Aur’ (handmade by local islander)

Pulau Aur’s local hand-made ‘gasing’. (No sharp nails on edge of ‘gasing’)

Special Feature of ‘Gasing Warisan Pulau Aur’ : 

Normal Malaysian Gasing is round in shape and attached with a sharp nail in the middle of the shape. But Aur Islanders do it differently; , our gasing are crafted without the sharp nail needle and  it is tapered shapely in the middle.  The aim is to make it spin and maintain its balance on the surface. In order to spin the gasing, the player needs to roll it with a rope or string. Once it is covered, the player needs to throw the Gasing and at the same time pull the rope carefully on the surface.

Hand-Made ‘Pulau Aur Gasing’

What makes the ‘Gasing Warisan Pulau Aur’ special,  it is locally handcrafted from the wood of “Pokok Kemuning” as the body of ‘gasing‘  which can be obtained from the forest in Pulau Aur. After the selection of wood for the body, the next process is cutting, shaping and rubbing the surface of ‘gasing’.

‘Kayu Kemuning’ wood to make ‘Gasing Warisan Pulau Aur’

My father (Mr Abd Manaf Bin Hasan, the owner of Sebukang Bay Resort) also play a part as Gasing maker for youngers and kids of Pulau Aur player. He also helps in guiding youngster from selection of appropriate wood, making the  ‘gasing’ to how to play the game.

Pak Abdul Manaf (Sebukang Bay Resort landlord) teaching group from Jabatan Taman Laut Malaysia how to spin ‘gasing’

The Joy of Playing Gasing or Top Spinning !!

The spinning time depends on the strength of throw and the stability of the ‘gasing’. The more stable the ‘gasing’, the longer it will spin. The way how the rope is wrapped around the ‘gasing‘ is another determining factor; if the rope is not properly wrapped, it will not be possible to spin the ‘gasing’.

Variet of ‘gasing’ produced in Pulau Aur

Gasing Pangkah

Most of adult-male player participate in  ‘gasing pangkah‘ competition. They will cross the top of gasing by knocking off the opponent’s gasing . This game is usually played by two teams with  each team consists of two to five players. Before the game starts, they ‘warm up’ by  battling the gasing first.

Team of youngster playing ‘gasing pangkah’ games in team

Gasing Uri

Whila male players play the gasing pangkah, the children women enjoy themselves in ‘Gasing Uri’ competition. They will fight based on the duration of how long will the gasing spin. ‘Gasing Uri‘ is usually played to see and test the durability of the top’s swivel.  Gasing with the longest spinning hour will be  counted as the winner. Some gasing are capable of spinning for over an hour.

Kids playing ‘Gasing Uri‘ game during a local community program

Talented kids in playing top spinning

A lady here seen to be enjoying herself in the ‘gasing’ game

Preserving Our Traditional Games

During the competition, me (writer) and Jabatan Taman Laut Malaysia Johor, Media Group and Tourism Malaysia really enjoyed ourselves and truth be told, we feel so lucky to be able to be a part of this competition. This game carries sentimental value to the locals and indeed a legacy to our children and the future generation.  Director of Jabatan Taman Laut Johor (Mr Mohd Nizam Bin Ismail)  took the opportunity to share ‘souvenier troll’ to all contestant. ‘Gasing Warisan Competition’ was purposely organized as an unremitting reminder that we can achieve much more by being together as a community.

Group photo of local community, Sebukang Bay Resort, Jabatan Taman Laut Johor, Group of Media and Tourism Malaysia

Mr Husin (local community) teaching Ms Hanum from (Sinar Harian Reporter) how to play gasing

Newspaper cover about traditional ‘Gasing Warisan’ in Sinar Harian

Me (writer), Mr Mohd Nizam (Director of Jabatan Taman Laut Johor) and local Aur Island community together watching ‘Gasing Warisan’ Competition.

“CULTURAL HERITAGE ARE MAINTAINING ONE’S CULTURE, VALUES & TRADITION IS BEYOND PRICE”
 

HOW TO TREAT A SUNBURN AFTER HOLIDAYS… 7 D.I.Y TO RELIEVE YOUR SUNBURN

Spending time under the sun during beach vacation is indeed a bliss. However, together with this bliss, comes the wrath of the dangerous UV rays;  the worst nightmare of beach lovers is of course SUNBURN……

Your skin getting redder and darker after playing under sun

7 STEPS TO RELIEVE YOUR SUNBURN

  • Take a cool shower or bath to cool your sunburned skin. Avoid use of soap or perfumes in the bath water as these can be drying on already dry and sunburned skin.
  • Soak in an oatmeal bath. This is especially helpful for itchy sunburned skin.

reduce sunburn and relax in oatmeal soak.

  • Aloe Vera lotion is one of good sources to reduce your sunburn pain. Aloe Vera contains ‘lidocaine’ as an anesthetic that can help to relieve sunburn pain. its also a good moisturizer for peeling skin

Aloe Vera have agent inside to cooling our skin

  • Drink lots of water, juice, or isotonic drinks. Your skin is dry and dehydrated. You need to replace the lost body fluids as it will help your skin heal from sunburn more quickly.

Don’t forget to consume a lot of drinks during stay under the sun

  • Milk.. Yes milk is one of good solution to relieve your sunburned skin. Milk helps you ease discomfort by providing protein film on your skin.

    milk really helps in reduce your red skin after back from beach
  • Do you know tea bags also can help you to comfort your burned skin. Apply tea bags soaked in cold water to sunburned eyelids to soothe the burn and reduce inflammation.

Good therapies by using tea bag on sunburned skin

  • Cucumber: is one of  natural antioxidant and analgesic properties. first, chill the cucumber in the refrigerator and then mash or blend it to make as ‘paste’. Before you sleep, apply it to your face and sunburned skin. It will help to soothe your peeling skin.

Cucumber helps in cooling skin and recover your dry skin after playing under sun

So don’t worry to play under the sun. There are many brands of sunblock in market that you can choose from in order to avoid sun burn during vacation.

“SUN, SEA, SAND and ME”

Lets holiday at  Pulau Aur, Mersing Johore.

PULAU AUR – MALAYSIAN MARINE PARK

Aur Island Marine Park is located approximately 67 kilometers or 39.7 nautical miles from the town of Mersing, Johor, is the most remote islands off Mersing. The island is one of the islands in the South China Sea, a part of Sultan Iskandar Johor Marine Park.

This island is the main of the island of 3 small surrounding islands namely Dayang Island, Lang Island and Pinang Island.

Pulau Aur location in the district of Mersing in Johor sea.

Aur Island has the area of 2,072 hectares (eight square miles), rocky  forested with the hills reaching heights of up to 500 meters. There are several villages on the island, such as Berhala (“idol”) Bay, Batu Kembar (twin stone), Bahai, Sebukang Bay, Meriam (“cannon”) Bay, Payang Bay, Tanjung Pandan, Bayu Musuh , Ba’ai Bay, Teluran, Palas, Tok Jong and Kabu Village.

Distance from Aur Island to the islands in the vicinity are: –

  • Tinggi Island – 25 nautical miles;
  • Pemanggil Island –18 nautical miles;
  • Sibu Island – 35 nautical miles;
  • Besar Island – 35 nautical miles; and
  • Tioman Island – 36 nautical miles.

List of Islands in Mersing District

This island is one of the islands around  Mersing which was gazetted as Marine Park in 1994 under the Penubuhan Taman Laut Malaysia (“Establishment of Marine Park Malaysia”) and the Akta Perikanan (“Fisheries Act”) 1985 (Amendment 1993). Recognition as a marine park area is due to the uniqueness and diversity of marine resources and the presence of coral reefs around the island.

Sitting at a fair distance from the Malaysia mainland, Aur Island offers the clearest water and is among the most interesting dive sites in the country. This island treasures unique and diverse marine including colorful fish and coral reefs. Among the fish species found here are “Barracuda, Manta Rays, Whale sharks and Bump Head”.

Sea Turtle and Scuba Diver at Aur Island

 

Bumphead Fish found in Aur Island

Most tourists do not know the rustic of this island even though it is already known among divers and deep sea anglers in Malaysia and in Singapore. Aur Island and the surrounding islands have 18 popular dive sites. Some of the well-known dive sites are Rayner Rocks, Lang Island, Pinnacle and Meriam Bay.

Dive site in Pulau Aur, Mersing Johor

There are no ground vehicles on this island, no broadband lines, no high rise building except for a school and a Maxis tower. Crystal clear water, fresh air and the true beauty of Aur Island Marine Park waiting for tourists and nature lovers here.

Sebukang Bay Resort

Sebukang Bay Resort offer you accommodation and package inclusive of transportation (high-speed boat service), meal and recreational activity (snorkeling, island trekking and hiking trip) during your diving trip or vacation to Pulau Aur. We provide comfortable rooms with scenic view facing the sea, private and warm hospitality service. With the concept of ‘back to nature and kampong-style’ , guest will have the feeling of vacationing at their own homeland.

Sebukang Bay Resort, Pulau Aur

Unique black sand at Sebukang Bay, Pulau Aur (it may appear in certain time every year)

So as ethical and ‘cool‘ diver, ensure we protect and conserving nature and underwater habitat for long term sustainable.

“ALWAYS CARE & RESPECT MALAYSIAN MARINE PARK”

TO HAVE BEST SCUBA DIVING TRIP, THIS TIPS SHOULD YOU FOLLOW!!

Real diver never stop learning and growing. Here some tips to help  divers hone their skills, perform better and having more fun underwater:

1. Learn to make good go/no-go decisions. If you don’t feel comfortable, don’t go. If you don’t want to go deep, don’t.

Dive activity at Pulau Lang, Mersing Johor

2. Keep a log. It’s an invaluable tool whether you have 5 or 500 dives. It’s not only a living record of your experiences; it’s also a place to keep track of your weighting, gas consumption and gear.

3. From air-consumption rates to treading lightly on the environment to being able to relax while diving, it all comes down to buoyancy, and that means proper weighting.

4. Slow down. Just about everyone goes too fast underwater. To most aquatic life, divers are big scary goofballs who make a ton of racket.

5. Plan your dive; don’t just rely on your dive-master, or on your computer, which is powered by a battery that has limited life.

Lets check your buddy

6. To maximize your confidence and comfort underwater, practice swimming and yoga for a few months leading up to your dive course. Yoga helps you learn to focus on your breathing, one of the most important elements of scuba diving. Swimming helps you maintain control of your body underwater.

7. Planning a dive vacation? Make sure to learn about the risks of flying and diving before you hit the runway.

8. Avoid diving with an underwater camera for your first few dives, even if the school allows it. Beginning divers tend to get distracted with playing with the buttons, often causing them to ascend without realizing!

Avoid used camera for first time dive or in Open Water Course. Focus on lesson..

SO DON’T PANIC. ENJOY YOUR DIVE TRIP.

(Source: https://www.sportdiver.com/learn-to-dive/article/10-top-dive-training-tips)

DO YOU KNOW WHAT IS GIANT CLAM ? (-KERANG GERGASI-)

Do you know that Malaysia is a majestic land that have thousands of beautiful island. Every island have their own uniqueness… and one of the best thing that can be found in Malaysia that we are proud of sharing with the world,is the fact that we have :

GIANT CLAM

Fact:

Giant clam is the largest sessile (attached to the ground) mollusk in the world. It can reach 4 feet in length.

Giant clam inhabits coral reefs and lagoons that provide enough sun light. Number of giant clams in the wild is drastically reduced due to over harvesting.

Malaysian Giant Clam:

There are only 8 type of giant clam has in the world. The best thing that you should know :

  • We have 6 from 8 type of giant clam in Malaysia !!!
    • This can attract tourist to explore and do some research about this special habitat.
  • One of tourism product.
  • Giant clams can survive more than 100 years in the wild
  • We should conserve and ensure this species can stay alive forever.. for our ecosystem.

Listed below are some breathtakingly beautiful islands, that also happen to home some of the giant clams of Malaysia. .

1.    Pulau Bohey Dulang, Semporna, Sabah

‘Bohey’ means water and ‘Dulang’ is means tray. This island can be imagined as ‘island on a tray of water’.

How to get there: By speed boat (30-45 minutes journey) .

The Giant Clams and Marine Invertebrate Hatchery is a unique establishment located in Bohey Dulang is one of the most visited islands in Sabah’s Tun Sakaran marine Park.

View of Bohey Dulang

 

One of Giant Clam : Tridacna Derasa

 

Tridacna Squamosa

 

2. Pulau Aur Mersing, Johor

Are you aware of this beautiful island in Johor, or are you only familiar with Legoland and its Hello Kitty? Pulau Aur is located in Mersing district does own some wonderful treasure.

View of Pulau Helang from Teluk Sebukang, Pulau Aur


“Here, fresh air, no vehicles, no traffic jam”. This island is one of the place you should visit if you are looking for some quiet, quality me-time. Here, you can also try snorkeling, hiking, island trekking.

 

Awesome view after hiking

 

Giant Clam in Pulau Aur

Giant clam is unique invertebrate species. Pulau Aur is another ideal habitat for giant clam mainly because of good quality of water and ecosystem environment.

Types of Giant clam in Pulau Aur:

“Kima” or local giant clam

Impose Giant Clam at Pulau Aur

 

Blue Colour Giant Clam in Pulau Aur

List of Giant Clam types:

I. Tridacna derasa (40cm)

ii. Tridacna squamosa (30cm)

iii. Tridacna maxima (20cm)

iv. Tridacna crocea (15cm)

v. Hipoppus porcelanus (40cm)

vi. Hipoppus hipoppus (30cm)

So…as ethical diver and tourist, we should concern to coral and ocean habitat.

Breed Giant Clam at Pulau Aur

clamshell

“Learn by Travel, Enjoy the Vacation, Life is Wonderful”

2018 MALAYSIA SCHOOL HOLIDAY … Plan Your Holidays!!

Wooow,, as we know 2018 school holidays have been published and share in many website. Now we can plan next year activity include your family activity, when to back to ‘kampong’ and where we want to holiday and spend time with lovely family. .

Discuss with you family when and where?

If you didn’t know this, school holiday is  the best time to enjoy your family vacations.  Its  important for family bonding and vacations play a vital role in the development of a child’s brain.

So by have calendar 2018 we can book early your hotels or resort,  check fly ticket fare and book as early to have promotion rate.

2018 School Holiday Calendar

This calendar are updated by Ministry of Education (Kementerian Pendidikan Malaysia). It include 1st term holiday, mid-year holiday, 2nd term holiday  and end-year holiday.

GROUP A

Schools in  Kedah, Johor, Kelantan dan Terengganu

GROUP B

Schools in Perlis, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Pahang, Sabah, Sarawak, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya

SO LET’S PLAN YOUR FAMILY VACATION …